רקע לטיפול יעיל
מעסקים ומלחמה ידוע שכאשר מכירים את "האוייב" דרך התנהגותו, חולשותיו וחוזקותיו אפשר לבנות אסטרטגיות טובות שלוקחות בחשבון את הידע על האוייב.
כאשר אנחנו מבינים מהו סטרס ומהן הסיבות לסטרס(מתח/דחק) ואנחנו במודעות רבה יותר להווה כך נוכל לטפל במתח(סטרס) ביותר יעילות. הרפייה היא דבר חיוני לטיפול בסטרס וגם חשיבה חיובית.
כאשר אנחנו מודעים יותר בחיים נוכל ביתר קלות לשים לב למה יוצר אצלנו סטרס -מהן הסיטואציות שיצרו את הסטרס: מה קרה בצורה אוביקטיבית, מה הרגשנו, האם זה מתרחש במעגלים מסויימים, האם זה כלפי אנשים מסויימים,כלפי לעצמנו. מהידע הזה יהיה לנו תובנות שיעזרו לנו להפחית/למנוע את הסטרס ותאפשר לנו להיות אנשים טובים יותר כלפינו וכלפי אחרים.
האם אפשר למנוע סטרס?
הטיפול העדיף – למנוע את סטרס. לא תמיד זה אפשרי, יש בחיים אירועים לא צפויים למשל: תאונות וכדומה..
כאשר יש לנו ידע שאירוע מסויים הולך להתרחש בחיינו, בייחוד אם הוא משמעותי בחיינו – התכוננות ולמידה עשויה להפחית את סטרס בצורה ניכרת. פיתוח חשיבה חיובית.
דוגמא: הלוואה, בייחוד משכנתא – היא גורם סטרס לא מבוטל, משכנתא היא התחייבות לאורך זמן רב שמשפיע על גורל נכס ייקר מאד בחיינו. כאשר נלמד מהי משכנתא, מה התהליך של לקיחתה, פעולות שאנו יכולים לעשות איתה כגון מיחזור, השהיית תשלומים, התנהלות נכונה של משק הבית, נדע איזה פעולות יש לעשות במצבים שונים, נרגיש יותר בטוחים, "האוייב לא יראה כל כך נורא", נוכל לפעול בצורה מיטבית עם סטרס מינימלי.
היכרות טובה עם עצמנו ויכולתנו, אהבה עצמית ומודעות – תמנע מאתנו לקחת משימות קשות מדיי. משימה יכולה להיות קשה מדיי אם היא יוצרת יותר מדיי גירוי או מאמץ מבלי שהיתה לנו מנוחה מספקת פיזית/מנטלית/רגשית במהלכה. מנוחה מספקת תמנע מהסתברות של מתח.
פיתוח מודעות ומיומנות טיפול במחשבות ורגשות מעוררות סטרס יכולה להתבצע במספר אופנים: חברים, משפחה שמספיק רגישים ומביאים לידי ביטוי שאנו משדרים סטרס או מכשירי ביו-פידבק.
בחיים המודרנים למרות שאין חיות טרף שרודפות אחרינו יש לא מעט סטרס: נהיגה בכביש, בעבודה, בחיי המשפחה ועוד, חלקן לא ניתן למניעה וחלקן כן. אירועי סטרס הם נקודתיים, חיוני לדעת להרפות לאורך היום ולהסתכל בצורה פתוחה וחיובית על החיים.
אני בלחץ – מה לעשות?
אפשר להרפות מתחים בדרכים רבות, שמונה אפשריות לפניכם:
- נשימה עמוקה וריתמית – כאשר הנשימה היא עמוקה, ריתמית ונעימה יותר חמצן ומוצרי מזון מגיעים בעזרת הדם למוח ולרקמות השונות בגוף ומאפשרות לגוף להתאושש מהמתח. נשימה נעימה וריתמית מאפשרת לשחרר את מתח מהשרירים דבר שמעמיק את ההרפייה והשחרור.
- תירגול עדיין של תנוחות היוגה. היוגה בדומה לדיקור הסיני, שפותח חסימות בתעלות המרדיאנים ומאפשר זרימה טובה יותר והתאוששות של הגוף, עושה פעולה דומה ע"י אוסף של תנוחות שונות ופיתולים שמעסים את האיברים הפנימיים ולוחצות באיזורי מפתח שמשפרות את הזרימה ומאזנות פעילות הורמונלית. בנוסף שילוב התנוחות עם הרפיות יוגה מאפשר הרפייה עמוקה יותר של שריירי הגוף וגם מרפה את ההכרה.
- עיסוי. מגע. גורם לשחרור הורמונים שעוזרים להרפייה ומעודדים תחושה של אושר. יש עיסוי אירוודי שנקרא אביהנגה (היד האוהבת) – עיסוי רפואי הודי שמתאים למצבי לחץ, נעשה עם שמן חם, מגע עוטף חם ונעים שזורם על כל הגוף ומאפשר ספיגה של השמן החם – פעולה שמזינה את העור ויוצרת רגיעה. רצוי מטפל מוסמך שיוכל להתאים את שמן למטופל/ת ולתאים את הטיפול להאדם המטופל.
- מקלחת או אמבטייה – המים החמים מרגיעים. שירה בכייף ובהתלהבות יכולה לחזק את האפקט הרגיעה ועובדת גם בלי הרחיצה.
- פעילות ספורטיבית מתאימה – פעילות ספורטיבית מתונה שמתאימה למבצע אותה מאפשרת הורדת ההורמונים של הלחץ כגון האדרנלין והפרשת הורמונים מיוחדים שמעוררים תחושה של אושר. הפעילות נותנת תחושה טובה של טיפוח הגוף, זה יכול להיות הליכה בטיילת, ריצה, סקס, ריקוד, משחק ספורטיבי ועוד.
- שיחה עם חבר/ה עם אדם שמוכן להקשיב. לכתוב מה שמעיק. פעולות אלו מאפשרת פורקן של תחושות המועקה ומאפשרת להתבונן מחדש על הדברים. רצוי מאד לשחרר רגשות בצורה חיובית ולא לכלוא אותם. כל רגש היא אנרגייה שיש צורך לשחרר בצורה אחראית.
- לעשות דברים שעושים טוב: הומור, לצאת לבלות עם קרובים לנפש, לטייל. כדאי להקדיש באופן קבוע זמן ביומן באופן יומי לדברים שעושים לנו טוב ומאפשרים מנוחה ויכולים לשמש לנו עוגנים.
- חשיבה חיובית – זהו תחום גדול מאד ורחב. אנסה לסכם: הוא מתחיל במודעות למחשבות שלנו ועל תפיסת "המציאות" שלנו, אנחנו מחליפים מחשבות שחורות ואפרוריות במחשבות ניטרליות או חיובית, מסתכלים ומודים על הדברים החיובים בחיים, מפתחים ומטפחים גישות חיובית לעצמנו ולחיים, יוצרים איזון בריא יותר בין מרחב הבעיה למרחב הפתרון. ראו סדרת הפוסטים שלי בנושא.
מה שחשוב לשים לב שאנחנו לא מפתחים התמכרות לפעילות מסויימת, שאנחנו מגוונים ולא בורחים ונמנעים מלהתמודד מהמציאות: שאנחנו לא זוללים פחמימות כי זה מנחם וכדומה.
אזהרה
המידע שמופיע באתר הוא לא תחליף לייעוץ או פנייה לפסיכולוג/ית או לאיש מקצוע מתאים. התנהגות של סטרס אקוטית או כרונית דורשת התייחסות ואין להזניח את הטיפול בבעיה.