אין בעיות, יש רק פתרונות
כאשר דברים לא מתרחשים כמו שאנו רוצים זה מעורר סטרס, במיוחד אם אלו דברים חשובים ומהותים עבורנו. אנשים רבים לא אוהבים בעיות, בייחוד אם הן מסכנות את מה שיש להם או את מה שהם רוצים. בעיות הן בעיות קשות יותר ומלחיצות יותר אם המיקוד הוא על הבעיה.
חייו של אברהם לינקולן היו רצופים באסונות, כשלונות, אכזבות וקשיים, אך הוא היה מבין נשיאי ארה"ב המשפיעים ביותר, שיצר בה מהפכות גדולות. הממציא המפורסם תומס אלווה אדיסון עבד במשך כארבע שנים כדי לייצר נורה חשמלית ובדק כאלפיים חומרים שונים עד שהגיע לנורה חשמלית שעבדה כראוי.
המשותף לשניים אלו, ולאחרים שלא הוזכרו כאן, היא שהמיקוד של ההכרה שלהם הוא בפתרון הבעיה ולא בבעיה והשפעותיה. הם מיישמים פתרון, ואם הפתרון נכשל הם עוברים לפתרון אחר ללא שיהוי. הם רואים את הבעיה כאתגר, כהזדמנות ללמוד ולהפיק ממנה את המיטב.
לפני שנעבור לחלק של פתרון בעיות וקבלת החלטות נצטט את אלברט אינשטיין:
- "לכל בעיה יש פתרון, שאם לא כן – לא הייתה בעיה." לציטוט זה נוסיף שלעתים יש אפילו יותר מפתרון אחד. על מנת להגיע לפתרון יש להבין את הבעיה. הבעיה לפעמים כואבת, ולקפוץ ישר לפתרון הוא פעמים רבות סימפטום לנסות לברוח ממנה.
- "ניסוח הבעיה חיוני לפעמים יותר מפתרונה." יש כאן נסיון להבין את הבעיה, אולי אפילו מנקודות מבט שונות. כאשר יש הבנה טובה של הבעיה, קל יותר להגיע לפתרון.
- "כדי לפתור בעיה כבדת משקל עלינו להגיע לרמת חשיבה גבוהה מזו שבה היינו כשיצרנו את הבעיה." לאחר שהבנו את הבעיה, ניגש לפתרון מנקודת מבט שונה או ממרחב שונה משל הבעיה.
קבלת החלטות ופתרון בעיות
- סדרו את את הסביבה שבה רוצים לעבוד או את הסביבה שבה נמצאים. כאשר הסביבה שבה אנו נמצאים לא מסודרת או לא נקייה, זה משפיע על ההכרה שלנו וגם על המצב הנפשי שלנו. סביבה נקייה ומסודרת מקרינה גם פנימה ועוזרת לסדר פנימי ולתחושה טובה יותר, שמקדמים מציאת פתרון או קבלת החלטות.
- רשמו את כל הבעיות שעל הפרק בצורה אסוציאטיבית. שלב זה חשוב במיוחד אם אתם חושבים שיש לכם המון בעיות: כך תוכלו לדעת אלו בעיות מטרידות אתכם וכמה. לרוב תווכחו לדעת שהמצב לא נורא כל כך.
- סננו את הבעיות שכתבתם מספר פעמים, תנו סדר עדיפות לכל בעיה והעתיקו אותן לדף נקי. חשוב שהדברים יהיו ברורים ומסודרים [אם קל לכם לעבוד על מחשב, אפשר לכתוב את רשימת הבעיות בקובץ וורד או בכל תוכנה דומה אחרת ולחסוך בנייר 🙂 ]
- החלו להתמקד בכל נושא בתורו ולטפל בו. במידה ומדובר בפרוייקט גדול, חלקו אותו לחלקים או שלבים והגדירו מתי בדיוק אתם מטפלים ובמה. פעלו בנחישות, באמונה ובדבקות.
במידה והפתרון לא ברור, אפשר להעזר בתת-מודע:
- לפני השינה – בקשו מהתת-מודע פתרון מספר פעמים, באמונה וברגש. היו ברורים. במידה ובבוקר אין פתרון, חזרו על התהליך גם בלילה שלאחריו, עד לפתרון.
- בצעו ויזואליזציה: דמיינו תסריט שמתאים לכם, שבו אתם מקבלים פתרון בדרך כלשהי, למשל: אתם הולכים ביער ופוגשים איש זקן וחכם שמדריך אתכם.
- בצעו אוטוסוגסטיה ספציפית לבעיה במהלך היום. הפתרון יכול להגיע אחרי שינה.
- שאלו את עצמכם שאלות במהלך היום, תוך אמונה שיימצא לכם פתרון.
הערה: במידה ויש היסוסים לגבי ביצוע ההחלטה אחרי ששקלתם את כל האופציות הידועות לכם וקבלתם את החלטה הטובה ביותר, זכרו כי קרוב לוודאי שתוכלו לקבל מוטיבציה או כלים לביצועה על-ידי הדרכים הבאות:
- ויזואליזציה / דמיון של מימוש הפתרון, צעד אחרי צעד עד למטרה הסופית. חשוב ליהנות מתהליך זה.
- קבעו לוח זמנים לביצוע הצעדים שעליהם החלטתם, תוך פירוט ברור של מה תעשו מתי.
- בצעו את הצעדים באמונה ובהחלטיות.
יעדים ומטרות בחיים
הצבת מטרות ויעדים בחיים מעניקה משמעות לחיים שלנו. כאשר אנו מציבים מטרות ויעדים שמרגשים אותנו, החיים שלנו מתמלאים בהשראה ובמוטיבציה, הבעיות נראות קטנות יותר והכוח שלנו לפתור אותן חזק יותר.
ד"ר לורנס לה-שאן, פסיכולוג אמריקאי ידוע, מדגיש שהצבת מטרות ויעדים בחיים משמשת כלי לריפוי הגוף, הנפש והנשמה ומחזקת את מערכת החיסון.
ד"ר קארל סימונטון, רופא אמריקאי, אמר: "מה שיביא לך אנרגיה, שמחה ותחושה עמוקה של הגשמה בחיים – יביא לך בריאות".
פוסטים קודמים: חשיבה חיובית על חשיבה שלילית,אוטוסוגסטיה,טיפוח חשיבה חיובית,חשיבה חיובית