פתרון בעיות, הצבת מטרות ויעדים

אין בעיות, יש רק פתרונות

כאשר דברים לא מתרחשים כמו שאנו רוצים זה מעורר סטרס, במיוחד אם אלו דברים חשובים ומהותים עבורנו. אנשים רבים לא אוהבים בעיות, בייחוד אם הן מסכנות את מה שיש להם או את מה שהם רוצים. בעיות הן בעיות קשות יותר ומלחיצות יותר אם המיקוד הוא על הבעיה.

חייו של אברהם לינקולן היו רצופים באסונות, כשלונות, אכזבות וקשיים, אך הוא היה מבין נשיאי ארה"ב המשפיעים ביותר, שיצר בה מהפכות גדולות. הממציא המפורסם תומס אלווה אדיסון עבד במשך כארבע שנים כדי לייצר נורה חשמלית ובדק כאלפיים חומרים שונים עד שהגיע לנורה חשמלית שעבדה כראוי.

המשותף לשניים אלו, ולאחרים שלא הוזכרו כאן, היא שהמיקוד של ההכרה שלהם הוא בפתרון הבעיה ולא בבעיה והשפעותיה. הם מיישמים פתרון, ואם הפתרון נכשל הם עוברים לפתרון אחר ללא שיהוי. הם רואים את הבעיה כאתגר, כהזדמנות ללמוד ולהפיק ממנה את המיטב.

לפני שנעבור לחלק של פתרון בעיות וקבלת החלטות נצטט את אלברט אינשטיין:

  • "לכל בעיה יש פתרון, שאם לא כן – לא הייתה בעיה." לציטוט זה נוסיף שלעתים יש אפילו יותר מפתרון אחד. על מנת להגיע לפתרון יש להבין את הבעיה. הבעיה לפעמים כואבת, ולקפוץ ישר לפתרון הוא פעמים רבות סימפטום לנסות לברוח ממנה.
  • "ניסוח הבעיה חיוני לפעמים יותר מפתרונה." יש כאן נסיון להבין את הבעיה, אולי אפילו מנקודות מבט שונות. כאשר יש הבנה טובה של הבעיה, קל יותר להגיע לפתרון.
  • "כדי לפתור בעיה כבדת משקל עלינו להגיע לרמת חשיבה גבוהה מזו שבה היינו כשיצרנו את הבעיה." לאחר שהבנו את הבעיה, ניגש לפתרון מנקודת מבט שונה או ממרחב שונה משל הבעיה.

קבלת החלטות ופתרון בעיות

  1.  סדרו את את הסביבה שבה רוצים לעבוד או את הסביבה שבה נמצאים. כאשר הסביבה שבה אנו נמצאים לא מסודרת או לא נקייה, זה משפיע על ההכרה שלנו וגם על המצב הנפשי שלנו. סביבה נקייה ומסודרת מקרינה גם פנימה ועוזרת לסדר פנימי ולתחושה טובה יותר, שמקדמים מציאת פתרון או קבלת החלטות.
  2. רשמו את כל הבעיות שעל הפרק בצורה אסוציאטיבית. שלב זה חשוב במיוחד אם אתם חושבים שיש לכם המון בעיות: כך תוכלו לדעת אלו בעיות מטרידות אתכם וכמה. לרוב תווכחו לדעת שהמצב לא נורא כל כך.
  3. סננו את הבעיות שכתבתם מספר פעמים, תנו סדר עדיפות לכל בעיה והעתיקו אותן לדף נקי. חשוב שהדברים יהיו ברורים ומסודרים [אם קל לכם לעבוד על מחשב, אפשר לכתוב את רשימת הבעיות בקובץ וורד או בכל תוכנה דומה אחרת ולחסוך בנייר 🙂 ]
  4. החלו להתמקד בכל נושא בתורו ולטפל בו. במידה ומדובר בפרוייקט גדול, חלקו אותו לחלקים או שלבים והגדירו מתי בדיוק אתם מטפלים ובמה. פעלו בנחישות, באמונה ובדבקות.

במידה והפתרון לא ברור, אפשר להעזר בתת-מודע:

  1. לפני השינה – בקשו מהתת-מודע פתרון מספר פעמים, באמונה וברגש. היו ברורים. במידה ובבוקר אין פתרון, חזרו על התהליך גם בלילה שלאחריו, עד לפתרון.
  2. בצעו ויזואליזציה: דמיינו תסריט שמתאים לכם, שבו אתם מקבלים פתרון בדרך כלשהי, למשל: אתם הולכים ביער ופוגשים איש זקן וחכם שמדריך אתכם.
  3. בצעו אוטוסוגסטיה ספציפית לבעיה במהלך היום. הפתרון יכול להגיע אחרי שינה.
  4. שאלו את עצמכם שאלות במהלך היום, תוך אמונה שיימצא לכם פתרון.

הערה: במידה ויש היסוסים לגבי ביצוע ההחלטה אחרי ששקלתם את כל האופציות הידועות לכם וקבלתם את החלטה הטובה ביותר, זכרו כי קרוב לוודאי שתוכלו לקבל מוטיבציה או כלים לביצועה על-ידי הדרכים הבאות:

  1. ויזואליזציה / דמיון של מימוש הפתרון, צעד אחרי צעד עד למטרה הסופית. חשוב ליהנות מתהליך זה.
  2. קבעו לוח זמנים לביצוע הצעדים שעליהם החלטתם, תוך פירוט ברור של מה תעשו מתי.
  3. בצעו את הצעדים באמונה ובהחלטיות.

יעדים ומטרות בחיים

הצבת מטרות ויעדים בחיים מעניקה משמעות לחיים שלנו. כאשר אנו מציבים מטרות ויעדים שמרגשים אותנו, החיים שלנו מתמלאים בהשראה ובמוטיבציה, הבעיות נראות קטנות יותר והכוח שלנו לפתור אותן חזק יותר.

ד"ר לורנס לה-שאן, פסיכולוג אמריקאי ידוע, מדגיש שהצבת מטרות ויעדים בחיים משמשת כלי לריפוי הגוף, הנפש והנשמה ומחזקת את מערכת החיסון.

ד"ר קארל סימונטון, רופא אמריקאי, אמר: "מה שיביא לך אנרגיה, שמחה ותחושה עמוקה של הגשמה בחיים – יביא לך בריאות".

פוסטים קודמים: חשיבה חיובית על חשיבה שלילית,אוטוסוגסטיה,טיפוח חשיבה חיובית,חשיבה חיובית

חשיבה חיובית מהרשת

סרטון עם טוני רובינס, מאמן מוערך מאד, על דברים שעושה בבוקר שהוא קם וממליץ לעשות (אפשר גם לפני השינה) הוא ממליץ לבצע כעשר דקות מינימום (הוא עושה יותר, הוא נהנה מזה):

  1. להודות על 3 דברים. במשך כשלוש דקות.  כאשר מודים אז רגשות כמו פחד או כעס, רגשות שהכי מונעות מאתנו דברים, לא יכולות להתקיים בו זמנית עם הודיה. ההודיה( הכרת התודה) היא על דברים פשוטים ולא מורכבים: "חיוך של הילד"…
  2. מטרות או יעדים חשובים שנותנים סיפוק/השראה אלו מטרות שמחוייבים להן. לראות אותן מבוצעות בצורה שלמה ומלאה. כאשר רואים שזה בוצע עוברים לבא.
  3. אהבה. איך לאהוב יותר? איך אני יכול לעשות יותר דברים בצורה אוהבת?

https://www.youtube.com/watch?v=P9y_75C9LQQ

חשיבה חיובית על חשיבה שלילית

זה לא מנוגד לחשיבה חיובית?

רגע! האם אנו לא אמורים לסלק את כל המחשבות השליליות ולהשאיר רק את החיובית? למה לחשוב חיובי על מחשבות שליליות או רעות?

מחשבות שליליות או רעות מגיעות להכרתנו מסיבות רבות: שנים רבות הפנמנו מסרים שליליים או גישות שליליות לתוכנו, שנכנסו לתת מודע עוד מימי הילדות או הנעורים, לפעמים במשך תקופה ארוכה מאד. כאשר יש גירוי מסוים, התת מודע עלול לשלוף מחשבה שלילית להכרה. מוחנו מאומן לעבד גירויים ולייצור מחשבות, אך השליטה שלנו על המחשבות שבראשנו מוגבלת. ניקוי התת מודע מרשמים שליליים הוא תהליך הדרגתי.

ככל שננסה  להתנגד בכוח למחשבות השליליות, כך יש סיכוי טוב יותר שנותש ונהיה בסטרס רב יותר. מאמץ להתנגד למחשבה מסוימת או רעיון מסוים שצץ בהכרתנו פעמים רבות מנציח אותם. מה שתתנגד/תתנגדי לו בעולם המנטלי ימשיך להתקיים. כדוגמה פשוטה, מחשבה על "אי חשיבה על פילים לבנים" מקיימת את המחשבה על פילים לבנים ומנציחה אותה.

המחשבות "השליליות" יכולות לעזור לנו להיות עם "יד על הדופק" ולנתר סיכונים אפשריים בקשר להגשמת הרצונות שלנו. הן גם יכולות להעיד על כך שיש עוד עבודה, שיש עוד משהו שהוא לא שלם בתוכנו. נוכל ללמוד עליו, להתאמן ולהשתפר. מחשבה שיוצרת לחץ בתוכנו יכולה, אם כך, לשמש לנו כקפיצת מדרגה להיות אנשים טובים או מוצלחים יותר.

לאחר שחילצנו מתוך המחשבות השליליות את "הטוב" שמאפשר לנו להתייעל, ללמוד ולהשתפר, הכרנו בהן ובתרומה שנתנו לנו, נתמקד בדברים הטובים שיש לנו בחיים. במידה והמחשבות מאד עקשניות ומטרידות ולא הצלחנו להרפות, אפשר להעזר בשיטה של ביירון קייטי, שהוצגה בתמציתיות בחלק של חשיבה חיובית שנקרא חקירה כחשיבה חיובית.

פוסטים הבאים:  פתרון בעיות, הצבת מטרות ויעדים

פוסטים קודמים: אוטוסוגסטיה,טיפוח חשיבה חיובית,חשיבה חיובית

 

 

חשיבה חיובית מהרשת

סרטון מעורר השראה על לחץ שנתקלתי בו באינטרנט. נקודת מבט על לחץ ואי נוחות: סרטן היא חיה רכה ומעיכה שגרה בתוך שריון קשה ולא גמיש. כאשר הסרטן גדל הוא מרגיש לא נוח, הוא בלחץ, הוא מחפש מקום מחבוא בין הסלעים שם יש לו הגנה מדגים טורפים. הוא משיל את השריון ובונה אחד חדש ומרווח יותר ונכנס לתוכו. התהליך הזה של גדילה, חווית הלחץ ובנייות שריון מתרחשות מספר פעמיים בחיי הסרטן.

הגירוי לגדילה של הסרטן הוא לחץ. כך גם אצלנו מצוקה יכולה לשמש מנוע לצמיחה.

אוטוסוגסטיה – חשיבה חיובית

רובנו רוצים להשיג משהו בחיים, חיצוני או פנימי: לרזות, להיות בריאים יותר, ליצור ולשמר יחסים אינטימיים יותר, להפטר מתכונה שלילית כגון חוסר סבלנות או להיות בעלי תכונה חיובית כמו התמדה או אומץ. הצורך הזה כשלעצמו עלול לייצור מצב של דחק, סטרס.

אמונה ביכולתנו להשיג את מה שאנו רוצים והתמדה בפעולות יעזרו מאד בהשגת המטרה.

אמיל קואה, פסיכולוג ורוקח צרפתי, שם לב בעבודתו כרוקח שלתשבוחות לתרופות שנתן ללקוחותיו יש השפעה לא מבוטלת על הצלחת הריפוי, דבר הידוע כיום כאפקט פלצבו. כיום, במחקר לתרופות חדשות יש התייחסות לאפקט זה. בתור עבודתו כפסיכולוג הוא פיתח טכניקה לשיפור עצמי הידועה כאוטוסוגסטיה או השאה עצמית.

דרכים ליצירת אוטוסוגסטיה:

  1. יצירה של תמונה מחשבתית חיובית שבו מושג מה שאנו רוצים.
  2. יצירת משפט / מנטרה שמייצגים את מה שרוצים להשיג.

נקודות חשובות

  • על האוטוסטגסטיה להיות חיובית. אוטוסוגסטיה שלילית מחבלת בתוצאה ועלולה להזיק.
  • יש לחשוב על מסר חיובי ללא מילות שלילה כגון "אין" או "מחסור".
  • יש לחזור על המסר בזמנים שונים ובמקומות שונים. רצוי מאד לעשות זאת לפני שהולכים לישון או קמים משינה, אז קל יותר להכניס תכנים לתת המודע.
  • המסר צריך להיות קל וקצר יחסית, על-מנת לאפשר את קליטתו בתת מודע.
  • על המסר לעורר רגש חיובי, על-מנת לאפשר קליטה מהירה יותר שלו.
  • כדאי לערב מספר חושים, למשל ראיה ושמיעה או ראיה והרחה.
  • חשוב לוודא שהמסר קורה כאן ועכשיו וכי יש תהליך שפועל עכשיו.
  • חשוב להאמין במסר וביכולתן להתבצע / להתקיים.

אמיל קואה מעדיף את האוטוסוגסטיה הכללית. לדעתו, היא מאוזנת יותר מזו המיוחדת (הספציפית), והתת מודע יודע להפיק ממנה תוצאות טובות יותר מזו המיוחדת.

דוגמה לאוטוסוגסטיה כללית: "מיום ליום אני נעשה טוב יותר בכל מובן ואופן".

אוטוסוגסטיה מיוחדת באה לעזור במשהו ספציפי: "אני הולך ונעשה יותר ויותר סבלן"

דוגמאות מורכבות יותר:

  1. נגד התרגזות או קפדנות יתר – "מעתה אהפך לבעל לב טוב יותר. שיוויון נפש ושמחה יהיו המצב הרגיל של לבי, ובזמן קצר אביט ככה על כל הדברים הקטנים שבחיים. אהיה מרכז שמחה ועזרה לכל הסובבים אותי, בהדביקי אותם בטוב לבי. אהיה עקבי בשמירה על מצב רוח שמח, עד שיהיה לי לטבע, ודבר לא יוכל לעקרו מלבי"
  2. נגד זכרון חלש – "כבר מהיום יתחיל זכרוני להשתכלל בכל מחלקותיו. הרשמים יהיו יותר בהירים ויותר קבועים. הם ישתמרו בזכרוני באופן אוטומטי, בלי כל התאמצות מצדי, ולכשארצה, יעלו בזכרוני בצורתם הנכונה. שינוי זה יבוא מהר, ובקרוב זכרוני יהיה טוב יותר מאשר בכל ימי חיי"

הערה

חשוב להתמיד. התרגול תורם ליום פורה ומוצלח יותר כאשר הוא מעורר רגש חיובי בביצועו.

פוסטים הבאים: חשיבה חיובית על חשיבה שלילית , פתרון בעיות, הצבת מטרות ויעדים

פוסטים קודמים: טיפוח חשיבה חיובית,חשיבה חיובית