חשיבה חיובית

 מה זאת חשיבה חיובית?

כולנו הינו תינוקות. פעם לא ידענו ללכת, לדבר… תחילה שהיינו רוצים משהוא היינו בוכים. אחר כך למדנו להושיט יד.. לא היה לנו חופש תנועה עם הזמן למדנו לזחול, ללכת על שש ולבסוף ללכת אחרי נפילות רבות, בכי ונסיונות חוזרים ונשנים.

אם בתור תינוקות לא היה לנו תמיכה מההורים/מהמבוגרים שעודדו אותנו ותמכו בנו או שהיה לנו חוסר אמונה בעצמנו וביכולתנו או אם לא היינו לומדים, מתנסים ונכשלים שוב ושוב, אזי לא היינו  היום הולכים ומגיעים לרמת היכולת שלנו כיום.

חשיבה חיובית יש בה גישות שמאפשרות לפעול ברמה כמו תינוק: ללמוד, להתנסות, להכשל, ולהתמיד בעשייה בשיטות שונות עד להצלחה.

אנשים רבים מזהים חשיבה חיובית כההפך מפסימיות כאופטימיות אבל זה לא מדוייק:

  • חשיבה אופטימית "יתר" –  האדם עלול לא להתייחס לסיכונים כראוי או לא לקחת אותם בחשבון, האדם האופטימי עלול לא להתייחס ליכולתיו בהקשר למשימה שעל הפרק. כתוצאה מכך הוא עלול להכשל, להפגע או לההרג במקרה הרע ביותר. באופן פרדוקסלי יכול להיווצר מצב של סטרס על ידי לקיחת משימה קשה מדיי.   הראייה של המציאות כאן היא לקוייה.
  • חשיבה פסימית "יתר" – האדם רואה את הסיכונים כמסוכנים הרבה יותר ממה שהם באמת. קולט דברים כמסוכנים אבל הם לא. הראייה של המציאות גם כן לקוייה. האדם סובל, משלם מחיר על אי עשייה.

בחשיבה חיובית אמיתית יש שילוב מסויים של דברים:

  • למידה על הסיכונים האפשריים, מחירים של אי העשייה. יש ניהול סיכונים.
  • יש ביטחון ואמונה ביכולת לבצע.
  • נכונות לעשות טעויות, ללמוד מטעויות.
  • התמדה. ביצוע הדברים שוב בצורה אחרת  שלוקחת בחשבון את הלקחים שנלמדו.
  • הסתכלות/התמקדות על חצי הכוס המלאה. מעריכים ומוקירים מה שטוב בחיים ובאנשים אחרים. להיות בעל/ת גישה חיובית שמאפשרת שיתוף פעולה בין אנשים.

אם לסכם בקצרה מהי חשיבה חיובית נוכל  לסכם שהיא אוסף גישות והשקפות עולם שמאפשרות התנהגויות שמקדמות הצלחות, הויה חיובית(שמחה,אושר, אמונה וכדומה) ותומכות בהתפתחות האדם. על מנת להצליח בחשיבה חיובית יש לחיות באורח חיים של חשיבה חיובית, זה יהיה מובן יותר בהמשך.

מחשבות, חשיבה ורגשות

החשיבה שלנו עובדת בגדול בשתי אופנים שונים:

  • חשיבה אסוציציטיבית – מחשבה מובילה למחשבה בלי קשר לוגי נראה לעין אלא על פי אסוציאציה. דוגמא: מחשבה על מטריה – המחשבה הראשונה של מישהוא אחד היא צבע אדום(מטריה אדומה) ולשני קור(מטריה בחורף קר) או אולי שמש(לאדם שחי במדינה עם שמש יוקדת שמטריה משמשת כשמשיה). הדברים נובעים מהתת-מודע מהאופן שבו תיכנתנו אותו לאורך השנים בצורה מודעת ולרוב בצורה לא מודעת.
  • חשיבה לוגית – יש כללים מוגדרים מאד שמובילים מחשבה למחשבה. פתרון משוואות למשל היא דוגמה מהסוג הזה. הולכים בדרך מסויימת וברורה עד לפתרון המשוואה.

בדרך כלל מחשבות חיוביות מעלות בצורה אסוציציטבית מחשבות חיוביות ואילו מחשבות שליליות מעלות בצורה אסוציאצטבית מחשבות שליליות. הרגשות קשורות למחשבות בקשר דו-כיווני.  רגש של כעס – מעורר מחשבות מתאימות ובאופן דומה גם הפוך. ככל שאנו מרבים לחשוב בצורה מסויימת זה נהפך למעין הרגל. התת-מודע מתוכנת לעזור ומביא מחשבות אסוציאצטיביות דומות.

אפשר לסכם בכלל: "דומה מושך דומה, שונה דוחה שונה"

מסיבה זאת יש את הביטוי ל"הסתכל על החצי כוס המלאה" – התמקדות על הדברים הטובים שהשגנו מרימות את הערך העצמי שלנו ומחזקות את ביטחון העצמי שלנו, הודיה והסתפקות במה שיש לנו היום – נותנת לנו שמחה. מזרימה עוד מחשבות חיוביות. כאשר יש מחשבות חיוביות פעילות – הסטרס ותוצאותיו פוחתים ויש פחות מחשבות שליליות פעילות.

כאשר חושבים ומאמינים שאנו מסוגלים להשיג משהוא התת-מודע מחפש דרכים לעזור לנו, מוצא עבורנו רעיונות. כאשר אנו חווים את עצמנו כאילו השגנו את מבוקשנו בצורה חייה ומלאה יותר כך המוטבציה שלנו מתגברת והתת מודע מחפש דרכים להגשים את רצוננו.

אם אני אסתפק במה שיש לי – אז איך אתפתח? איך יהיה לי יותר?

אם אני באמת מסופק ממה שיש לי כעת- למה ארצה יותר כעת? הפעולות שאעשה במצב זה יבואו יותר בטבעיות, ללא צורך אנוכי עז שמעורר אי שקט וסטרס. אחת מהן יכולה להיות למשל  מתוך סקרנות.

למידה לא חייבת תלויה בדבר. תמיד טוב להרחיב אופקים. רצוי להחיות מחדש(במידה ואין) את הסקרנות שלנו לגבי הדברים הסובבים אותנו – כאילו אנחנו עדין תינוקות. לפתח למידה בצורה כייפית ומהנה. לחפש ולהגביר את מוטיבציות לדברים שאנו עושים וללמידה בפרט. כאשר אנחנו לומדים דברים חדשים, עולמות חדשים נפתחים לפננו ויש לנו רעיונות חדשים להכניס לחיים שלנו, החיים נעשים עשירים יותר.

אני עצוב, מתוסכל, כועס. מה לעשות?

כאשר זה שמהוא אקוטי  – כדאי לעשות את אחד או יותר מן הדברים שכתבתי בטיפול בסטרס לעשות פעילות מהנה שלא קשורה לגורמים למועקה. נסיון לפתור ישירות בעיה במצב רגשי אקוטי חזק עלול פעמים רבות לגרום לנו חרטה, רצוי להרגע קודם.

לאחר מכאן כאשר נרגענו מומלץ לעשות חקירה.

חקירה כחשיבה חיובית

מחשבות של מועקה כדאי לחקור. כל מחשבה שלא מסכימה עם המציאות יוצרת 100% סבל.

אחת השיטות לחקירה של המחשבות היא שיטה העבודה שהציגה ביירון קיטי, אותה הציג בתמצתיות והיא מורכבת משאלות שמכוונות לשלושה שלבים:

  1. האם המחשבה הזאת היא אמת? האם היא בוודאות נכונה? – מודעות לפרשנות
  2. איך את/ה מרגיש/ה עם המחשבה הזאת? – מודעות למחיר
  3. איך את/ה מרגיש/ה ללא המחשבה הזאת?  – מודעות למחיר/השפעה של פרשנות חדשה

שתי השאלות הראשונות באות לברר עם המחשבות שלנו הן נכונות במציאות. הנטייה היא לפרש את המציאות בצורה מסויימת. האגו נוטה לתת פרשנויות לגירויים  השונים. אם יש לנו גישה פסימית היא תגרום לנו לפרש את המקרים הקורים בחיים שלנו בצורה מסויימת.

אפשר להעזר בטכניקת "הציפור" – מטרתה להסתכל על המצב (סיטואציה) מהצד. "ציפור" חכמה ראתה את החיים שלנו ושל השותפים מרגע העבר ועד  הווה כולל המחשבות שלנו. מה הציפור תאמר על המחשבה שלנו – האם המחשבה/פרשנות נכונה? האם זאת הפרשנות היחידה?

השאלה השלישית – באה לחקור אלו רגשות המחשבות הללו גורמים. לגרום לנו להבין את המחיר שאנו משלמים כאשר אנחנו חושבים את המחשבות הללו. כאשר אנחנו מתרגלים לאורך זמן את שיטת החקירה נוכל להבחין בתבנית מסויימת שקיימת בנו, יש רווחים משניים שגורמים לנו לחזור ולחשוב באותה צורה המודעות הזאת ועבודה נוספת תוכל לעזור לנו בצורה משמעותית.

השאלה הרביעית – באה לחקור את מצבנו ללא המחשבה הזאת. יוצרת את החיבור לדרך פעולה חדשה טובה יותר. היא מראה לנו את ההקלה והשחרור כאשר אנחנו מאמצים פרשנות חדשה למצב.

השיטה של ביירון קייטי נותנת דגש להתמקד במה שיש לנו שליטה ולשחרר את מה שאין לנו שליטה כגון: מה אנשים אחרים עושים,  המחשבות שלנו על מה אנשים אחרים חושבים (זאת רק פרשנות שלנו), פעילות של מה שקורה סביבנו.

החלפת מחשבה

מחשבה חיובית גוברת על מחשבה שלילית. מחשבה חיובית גוררת מחשבות חיובית נוספות.

במקום החקירה או אחריה אפשר לאמץ מחשבה חיובית הפוכה. חשוב לבחור מחשבה חיובית יחד עם עוררות של רגש חיובי מתאים. לא מדובר על חשיבה הפוכה על אותו מעורר פרובוקציה בהכרח, בדרך כלל זה לא עובד, אלא על גורם, מישהוא אחר או על תכונה/התנהגות החיובית. אפשר לעורר את הרגש החיובי על ידי שאנחנו נזכרים באירוע מתאים או מדמיינים חווים סיטואציה ששם ישנה המחשבה/ערך המתאימה/מתאים.

  • אם יש מחשבה על שנאה לחשוב על האהבה
  • אם יש מחשבה על קמצנות לחשוב על נדיבות, אהבה
  • אם יש מחשבה על שקר לחשוב על יושר, אמיתות
  • אם יש מחשבה על חוסר נאמנות, בגידה לחשוב על נאמנות ומסירות
  • אם יש מחשבה על אכזריות לחשוב על חמלה, אהבה, אצילות

אם אנחנו קולטים את עצמנו כבעל תכונה שלילית אז מפתחים תכונה חיובית נעלה.

פיתוח תכונה נעלה

יש תכונות נעלות ששווה לפתח הן:

  • ענווה – מאפשרת להיות תלמיד טוב יותר, לחוות את העולם בצורה עמוקה יותר ומלאה בהתפלאות ומאפשרת סקרנות והתעניינות בריאה.
  • סבלנות – מאפשרת לנו להיות רגועים גם כאשר הדברים לא קורים איך שהיינו מצפים ומונעת מאתנו לפעול בפזיזות.
  • התמדה – מאפשרת להגיע להצלחות.
  • תכונות נוספות חשובות הן – יושר, להיות בלתי תלוי וכדומה…

עושים הגות/מדיטציה על התכונה השלילית שיש לנו ומפריעה לנו (למשל חוסר סבלנות, חוסר ענווה וכדומה). רואים מה היא גורמת לנו, מה מקורתיה וכדומה.

עושים הגות/מדיטציה על התכונה החיובית ההפוכה לה, על ייתרנות שהתכונה נותנת, על האנשים בעלי התכונה הזאת.

המדיטציה הזאת נותנת לנו מוטיבציה חזקה יותר להשתפר ומחברת אותנו לעוצמות הפנימיות שלנו, לתת מודע, סוואמי שיבננדה, מורה דגול ממליץ להתמיד לפחות חודש, יום יום לעשות את מדיטציה על תכונה השלילית והחיובית ההפוכה שלה.

בלילה לפני השינה, או בבוקר רגע לפני שקמנו כאשר ההכרה ישנונית, זה הזמן שהתת-מודע יכול לקבל דברים מבלי שהכרה המודעת שופטת וחוסמת אותם. לדמות ולהרגיש דימוי חיובי(בלבד), טוב, שאנו כבר בעלי התכונה החיובית ונהנים ממנה. אפשר ורצוי לחזור על משפט קצר שמתחברים עליו ומבטא את התכונה החיובית הזאת כגון: "מיום ליום אני יותר בעל יכולת הקשבה והכלה לאנשים אחרים בחיי…" זהו למעשה תהליך של אוטוסוגסטיה חיובית. יש לחזור על זה מספר פעמים על מנת להשריש את השפעתה.

התמקדות בפתרון בבעיה

בחשיבה חיובית:

  • כאשר יש חולי – מתמקדים בהבראה, בדברים הטובים שיש.
  • כאשר יש בעיה – התמקדות באיך לפתור, בלהבין את מהות הבעיה על מנת לפתור אותה.
  • אין התמקדות על החולי או הסבל עצמו או התוצאות השליליות של הבעיה.

יוגה ודנטה

זהו ענף ביוגה ששואל על המציאות על העצמי ומנסה לברר את האמת על ידי חקירה על דרך השלילה – בנסיון להבדיל בין מה אמיתי ללא אמיתי. אחת השאלות שוודנטה שואלת ומכוונת דרך היא השאלה -כיצד משהוא יכול להיות אמיתי אם הוא לא ניצחי?  היא מבדילה בין דברים נצחיים ללא נצחיים.

אחרי כל חקירה יש מדיטציה על תובנות.

כתבות נוספות באותו תחום באתר: טיפוח חשיבה חיובית,חשיבה חיובית על חשיבה שליליתאוטוסוגסטיהפתרון בעיות, הצבת מטרות ויעדים